Suuntaviivoja-blogumenttisarja

Suuntaviivoja on viiden opiskelijan tekemä videoita ja blogeja yhdistelevä blogumenttisarja, jossa etsitään vastausta kysymykseen "miten eletään hyvä elämä, joka ei kaduta". Tätä varten olemme haastatelleet 7 ihmistä, jotka ovat syystä tai toisesta joutuneet käymään henkilökohtaisesti tämän kysymyksen läpi. Haastateltavina on ollut mm. sokea toimitusjohtaja, saattohoitoon erikoistunut lääkäri ja IT-ammattilainen, joka jätti työnsä auttaakseen pakolaisia.

 

Elämä, joka ei kaduta

Samaa koulutusohjelmaa tahkoavat Tommi ja Tuukka ovat päätyneet jälleen saman pöydän ääreen opiskelijajärjestön mentorointiprojektin myötä. Tällä kertaa keskusteluissa nousee esiin idea vapaaehtoistyöstä. Tommi kommentoi tilannetta seuraavasti:

- Projekti käynnistyi minun ja Tuukan välisistä keskusteluista. Heitettiin ilmaan idea lähteä selvittämään, että millaisia asioita ihmiset katuvat kuolinvuoteellaan ja mitä siitä voisi oppia omaa elämää varten. Lopulta ideasta muovautui Suuntaviivoja.

tommi valkonen
Tommi Valkonen

Tavoitteeksi asetetaan saada varsinkin nuoret ihmiset löytämään suuntaviivoja uralleen ja lääkkeet onnelliseen elämään. Pojat alkavat miettiä vaihtoehtoja projektin toteuttamiseksi ja pian syntyy ajatus erilaisia medioita yhdistelevästä nettisivusta. Tuukka kertoo, miksi itse lähti alunperin mukaan:

- Omalla kohdallani projektin tekemiselle oli kaksi motiivia: Se, mitä muut nuoret saisivat aiheista irti ja toisaalta olin itse kiinnostunut saamaan vastauksia näihin kysymyksiin.

Tuukka Oksala - Suuntaviivoja
Tuukka Oksala

Ennen ensimmäistä suunnittelupalaveria projektiin liittyi mukaan Mikael, jonka IT-osaamiselle tuli käyttöä nettisivujen tekemisessä. Lisäksi kokemusta oli bloggaamisesta ja erilaisista tempauksista:

- Olemme Tommin kanssa olleet järjestämässä puhujatapahtumaa läheltä liippaavasta teemasta, joten tiesin, että tästä tulisi kova juttu. Lisäksi olen pyöritellyt omassa päässä vastaavaa ideaa aiemmin, mutta yksin ei tullut tartuttua toimeen.

Mikael Ahonen - Suuntaviivoja
Mikael Ahonen

Projektin sloganiksi vakiintunut Elämä, joka ei kaduta kuvasti hyvin hankkeen ideologiaa: Kuinka elämää eletään niin, ettei sitten kiikkustuolissa tarvitse katua. Tunnistimme kaksi eri ihmisryhmää, joita halusimme haastatella: Määrätietoiset unelmien tavoittelijat ja suurista vastoinkäymisistä selvinneet.

Projekti saa uuden ilmeen

Videokuvauslaitteisto saatiin hankittua ensimmäiseen haastatteluun, mutta vielä oli yksi ongelma: kuka ottaisi valokuvia haastateltavista. Tässä vaiheessa tiimiin tuli kovalla graafisella osaamisella varustettu Joonas:

- Kesän alussa sain kuulla, että kavereilla oli jotain suurta kehitteillä, ja samaan syssyyn minua pyydettiin mukaan valokuvaamaan. Idealtaan Suuntaviivoja kuulosti projektilta, jota oli pakko lähteä toteuttamaan.

Joonas Heloterä
Joonas Heloterä

Videoiden työstäminen osoittautui odotettua haastavammaksi, joten kontaktiluettelo kaivettiin jälleen esiin. Porukan viides jäsen Olli on tuottanut dokumentaarisia videoita sekä omissa projekteissaan että työnsä puolesta, ja ollut paljon tekemisissä erilaisen video- ja sometuotantojen parissa, mikä on todella näkynyt laadussa:

- Kun kuulin projektista ensimmäisen kerran, ajattelin heti, että olisi mielettömän hienoa päästä kertomaan näiden ihmisten tarinat dokumentaariseen tyyliin myös videona. Muutaman mutkan kautta Tommi pyysikin minut sitten mukaan projektiin, jossa minulla on ollut etuoikeus olla kertomassa näitä tarinoita leikkaustyöni kautta

Olli Pirttilä
Olli Pirttilä

Blogi + Dokumentti

Lopulta konseptiksi päätettiin ottaa videopätkä ja blogikirjoitus jokaista haastateltavaa kohti. Blogin ja lyhyen dokumentin yhdistelmästä keksittiin nimitys blogumentti. Videoissa haastateltavat kertovat kokemuksistaan niistä asioista, jotka he kokevat elämässään merkityksellisinä. Blogitekstissä pureudutaan tiettyyn teemaan vielä tarkemmin ja siinä näkyy myös projektitiimin omia ajatuksia aiheesta.

Näillä saatesanoilla toivotamme antoisia hetkiä blogumenttien parissa!